О нама

Ко су ”Црне роде”?

”Црне роде” су одред извиђача из Панчева настао 23. јануара 2019. и основан од стране Лејле Пуркар, која је данас старешина одреда. Одред носи име заштићене и ретке врсте птица која се понекад може видети и у атарима око Панчева.

Ко може да буде извиђач?

Свако ко воли да стиче нова пријатељства и искуства кроз боравак у природи и путовања може да се пронађе у извиђачима. Бити извиђач значи волети природу, боравити у њој, упознавати је и користити на начин који је неће оштетити. Деца у извиђачима уче да се друже и да буду равноправна. Након одређеног времена проведеног у одреду, деца дају извиђачко обећање и добијају извиђачку мараму која је универзални симбол извиђача и препозната је широм света.

Како су извиђачи организовани?

Деца узраста од 6 до 11 година припадају категорији пчелица и полетараца, док млађим и старијим планинкама и извиђачима припадају чланови узраста од 11 до 15, односно 15 до 19 година. Млађи брђани и брђанке су чланови узраста од 19 до 30 година, а чланови старији од 30 су у категорији брђана и брђанки.

Када се састају извиђачи?

Извиђачи се састају сваке суботе у холу школе ”Мика Антић” на Стрелишту. Састанци трају по сат времена, а радионице по два или три сата. Коришћење мобилних телефона и друге технологије је строго забрањено, осим у ретким случајевима када је то неопходно.

Шта се учи у извиђачима?

Деца у извиђачима уче како да се снађу у природи и како да чувају природу. Јачамо самопоуздање код деце и учимо их да се не боје када се нешто деси, већ да примене знање и помогну у невољи. Како безбедно подићи шатор и запалити ватру, само су неке од многих вештина које се уче у извиђачима.

Где извиђачи путују?

Једном годишње одред организује табор који траје седам дана, а одржава се у Чуругу, на обали Тисе. Табор се организује у сарадњи са још два одреда – одредом извиђача из Суботице ”Суботица” и одредом извиђача из Перлеза ”Чича Јанко”. Поред табора организује се и тродневни бивак на Поњавици. Извиђачи путују и на разна такмичења у току године, која се одржавају у различитим градовима.

Зашто је добро бити извиђач?

Деца у извиђачима науче да се осамостале, да поштују једни друге и да брину о другима и што је најважније – стекну много пријатеља. Деца извиђачи су изузетно сналажљива, спретна и спремна су за сваку ситуацију у којој се нађу.