Меморијал Александар Аца Станковић

Након оснивања Одреда извиђача ”Црне роде” 2019. године установљен је Меморијални вишебој Александар Аца Станковић, по бившем извиђачу који је трагично изгубио живот у двадесет и четвртој години након тешке и краткотрајне борбе са неизлечивим обликом леукемије.

I Меморијал

Први меморијал одржан је 23. јануара 2019. године по самом оснивању Одреда извиђача ”Црне роде” након што је као чета Одреда извиђача ”Надел” из Старчева функционисао пуне три године. За време обележавања овог првог меморијала, одред је бројио мали број чланова, те је меморијал одржан само у оквиру његових чланова где су биле организоване разне игре у основној школи ”Мика Антић” у Панчеву.

Први меморијал је за нас био веома емотиван. Меморијал је отворен омиљеном Ацином песмом. Деца су дала обећање да ће бити извиђачи и након тога су се лепо забавили. Контролори на 8 база – задатака које су деца имала су били њихови родитељи.

Погледајте све фотографије

II Меморијал

Други меморијал одржан је 26. јануара 2020. године. Меморијал се одржао у Основној школи ”Мика Антић” у Панчеву, од 10 до 17 часова.  На акцији је учествовало око 150 извиђача оз одреда: ”Надел” – Старчево, ”Чича Јанко” – Перлез, ”Суботица” – Суботица, ”Јаношик” – Ковачица.

Двадесет екипа почело је да се надмеће у дисциплинама које садрже основне вештине, попут пружања прве помоћи у смислу разазнавања опекотина и смрзотина или брзог везивања најједноставнијих чворова као што су амбулантни, ”машна”, ”лисице” и друге. Мали такмаци су морали и да усмено запамте и пренесу поруку курира, као и да својим телима направе путни знак (који у природи служи за обележавање разних карактеристичних детаља).

Други блок такмичарских дисциплина одвијао се у тимским играма спретности, а можда најатрактивнија игра столица – овог пута била је предвиђена само за брђане, то јест старије извиђаче. Напослетку се на лицима свих учесника јасно оцртавало задовољство, без обзира на то што су сва три прва места освојили извиђачи из Перлеза, који су дошли у најбројнијем, а како се касније испоставило, и у најспремнијем саставу.

Погледајте све фотографије

III Меморијал

Трећи меморијал одржан је 31. јануара 2021. године у Основној школи ”Мика Антић” на Стрелишту. Иако је у претходне две године ова манифестација обележена са члановима са свих страна, овог пута због епидемиолошке ситуације, није приређен класичан вишебој, већ су из десетак одреда дошли старији представници, односно брђани, који су се такмичили у играма као што су стреличаство, пикадо, квиз ”Погађање питања из киндер јаја” и игра ”Ђуска-ђуска”. 

Старији чланови су се веома забавили у свим приређеним играма, одлично су се провели и пуно смејали, а најбоље су се показали у наведеној игри ”Ђуска-ђуска”. Млађи извиђачи су на отварању такмичења свим учесницима поделили захвалницу за учешће и привезак који су сами направили. На крају, прво место освојила је Мирјана Ђурић из Старчева.

Погледајте све фотографије

IV Меморијал

Четврти меморијал је организован 29. јануара 2022. године, одржан је као и претходна три у панчевачкој основној школи ”Мирослав Мика Антић”. 

Учешће у овој активности узело је преко 200 извиђача из следећих одреда: ”Вождовац” – Београд, ”Пантер” – Београд , ”Савски Чивијаши” – Шабац, ”Раша Попов” – Београд, ”Надел” – Старчево, ”Р.В. Чоче” – Београд, ”Чича Јанко” – Перлез, ”Суботица” – Суботица, ”Јаношик” – Ковачица и ”Михајловац” – Београд.

Код најмлађих је такмичење имало десет такмичарских дисциплина од којих су неке биле ”ухвати роду”, ”мумије” и тајни задатак поред стандарних извиђачких дисциплина као што су везивање чворова и сакривање порука. Старији извиђачи су се такмичили у дисциплинама као што су полигон спретности, чворологија, сигнализација, панорамски снимак, прва помоћ, порука куриру и тест познавања Панчева уз помоћ седам загонетки. Такмичење је завршено 30. јануара, када су проглашени најбољи такмичари.

Погледајте све фотографије

V Меморијал

Пети меморијал одржан је 28. и 29. јануара, као и претходних година меморијал је одржан у Основној школи „Мирослав Мика Антић“ на Стрелишту.У овој акцији учествовало је око 250 такмичара из следећих одреда: „Ж. З. Уча“ – Бела Црква, „Вождовац“ – Београд, „Јаношик“ – Ковачица, „Пантер“ – Београд, „Темерин“ – Темерин, „Суботица“ – Суботица, „Р.В. Чоче“ – Београд, „Чича Јанко“ – Перлез, „Луне“ – Београд, „Мирослав Мика Антић“ – Нови Сад и „Брчко Дистрикт“ – Босна и Херцеговина, као и наравно домаћини из Панчева.

Дисциплине за полетарце и пчелице су биле игре занимљивих зимских назива: „Снешков шал“, „Сруши снешка“, „Скије“, „Направи грудву“, али и „Ухвати роду“ и „Путни знаци“. Неке од дисциплина за млађе и старије извиђаче биле су: „Прелазак минског поља“, „Полигон спретности“, „Цртање итинерера“, „Чворологија“, „Прва помоћ“ и „Порука курира“.

Прво место у категорији полетараца и пчелица освојила је екипа „Јеремија“ из Темерина, у категорији млађих извиђача и планинки прво место заузела је екипa „Брчански кестени“ из Брчког, а у категорији старијих извиђача и планинки екипа „Молим“ из Вождовца.

Погледајте све фотографије

VI Меморијал

Шести меморијал одржан је 3. и 4. фебруара, као претходних година одржао се у Основној школи „Мирослав Мика Антић“ на Стрелишту. У овој акцији учествовало је око 300 учесника из следећих одреда: „Жарко Зрењанин Уча“ – Бела Црква, „Вождовац“ – Београд, „Јаношик“ – Ковачица, „Пантер“ – Београд, „Темерин“ – Темерин, „Суботица“ – Суботица, „Р.В. Чоче“ – Београд, „Чича Јанко“ – Перлез, „Н.Х.М.М.-Луне“ – Београд, „Иво Лола Рибар“ – Нови Сад, „Муње“ – Београд, „Звездан Недељковић“ – Обреновац, „Раша Попов“ – Београд, „Гучево“ – Лозница, „Михајловац“ – Београд, „Стевица Попов“ – Платичево, „Хајдук“ Богатићи, „Рума“ – Рума, „Надел“ – Старчево и „Брчко Дистрикт“ – Босна и Херцеговина, као и наравно домаћини из Панчева.

Дисциплине за полетарце и пчелице су биле уметничког и поучног карактера: „Савладај оригами“, „Извиђачки календар“, „Направи свог хероја“, „Порази чвор“. Док су млађи и старији извиђачи ишли на марш, поновили научено о првој помоћи и имали такмичење из оријентиринга.

На самом отварању је наш члан потпуковнк у пензији Милан Милошевић прочитао своју песму коју смо присвојили као химну нашег одреда, а сам меморијал је отворио председник удружења ветерана 72. Бригаде потпуковник Срђан Хаџић.

После марша и полагања венаца Милан Милошевић је прочитао још једну песму у којој је истакао важност и почаст свих преминулих који су били сахрањени на том споменику.

Погледајте све фотогрiафије