Memorijal Aleksandar Aca Stanković

Nakon osnivanja Odreda izviđača ”Crne rode” 2019. godine ustanovljen je Memorijalni višeboj Aleksandar Aca Stanković, po bivšem izviđaču koji je tragično izgubio život u dvadeset i četvrtoj godini nakon teške i kratkotrajne borbe sa neizlečivim oblikom leukemije.

I Memorijal

Prvi memorijal održan je 23. januara 2019. godine po samom osnivanju Odreda izviđača ”Crne rode” nakon što je kao četa Odreda izviđača ”Nadel” iz Starčeva funkcionisao pune tri godine. Za vreme obeležavanja ovog prvog memorijala, odred je brojio mali broj članova, te je memorijal održan samo u okviru njegovih članova gde su bile organizovane razne igre u osnovnoj školi ”Mika Antić” u Pančevu.

Prvi memorijal je za nas bio veoma emotivan. Memorijal je otvoren omiljenom Acinom pesmom. Deca su dala obećanje da će biti izviđači i nakon toga su se lepo zabavili. Kontrolori na 8 baza – zadataka koje su deca imala su bili njihovi roditelji.

Pogledajte sve fotografije

II Memorijal

Drugi memorijal održan je 26. januara 2020. godine. Memorijal se održao u Osnovnoj školi ”Mika Antić” u Pančevu, od 10 do 17 časova.  Na akciji je učestvovalo oko 150 izviđača oz odreda: ”Nadel” – Starčevo, ”Čiča Janko” – Perlez, ”Subotica” – Subotica, ”Janošik” – Kovačica.

Dvadeset ekipa počelo je da se nadmeće u disciplinama koje sadrže osnovne veštine, poput pružanja prve pomoći u smislu razaznavanja opekotina i smrzotina ili brzog vezivanja najjednostavnijih čvorova kao što su ambulantni, ”mašna”, ”lisice” i druge. Mali takmaci su morali i da usmeno zapamte i prenesu poruku kurira, kao i da svojim telima naprave putni znak (koji u prirodi služi za obeležavanje raznih karakterističnih detalja).

Drugi blok takmičarskih disciplina odvijao se u timskim igrama spretnosti, a možda najatraktivnija igra stolica – ovog puta bila je predviđena samo za brđane, to jest starije izviđače. Naposletku se na licima svih učesnika jasno ocrtavalo zadovoljstvo, bez obzira na to što su sva tri prva mesta osvojili izviđači iz Perleza, koji su došli u najbrojnijem, a kako se kasnije ispostavilo, i u najspremnijem sastavu.

Pogledajte sve fotografije

III Memorijal

Treći memorijal održan je 31. januara 2021. godine u Osnovnoj školi ”Mika Antić” na Strelištu. Iako je u prethodne dve godine ova manifestacija obeležena sa članovima sa svih strana, ovog puta zbog epidemiološke situacije, nije priređen klasičan višeboj, već su iz desetak odreda došli stariji predstavnici, odnosno brđani, koji su se takmičili u igrama kao što su streličastvo, pikado, kviz ”Pogađanje pitanja iz kinder jaja” i igra ”Đuska-đuska”. 

Stariji članovi su se veoma zabavili u svim priređenim igrama, odlično su se proveli i puno smejali, a najbolje su se pokazali u navedenoj igri ”Đuska-đuska”. Mlađi izviđači su na otvaranju takmičenja svim učesnicima podelili zahvalnicu za učešće i privezak koji su sami napravili. Na kraju, prvo mesto osvojila je Mirjana Đurić iz Starčeva.

Pogledajte sve fotografije

IV Memorijal

Četvrti memorijal je organizovan 29. januara 2022. godine, održan je kao i prethodna tri u pančevačkoj osnovnoj školi ”Miroslav Mika Antić”. 

Učešće u ovoj aktivnosti uzelo je preko 200 izviđača iz sledećih odreda: ”Voždovac” – Beograd, ”Panter” – Beograd , ”Savski Čivijaši” – Šabac, ”Raša Popov” – Beograd, ”Nadel” – Starčevo, ”R.V. Čoče” – Beograd, ”Čiča Janko” – Perlez, ”Subotica” – Subotica, ”Janošik” – Kovačica i ”Mihajlovac” – Beograd.

Kod najmlađih je takmičenje imalo deset takmičarskih disciplina od kojih su neke bile ”uhvati rodu”, ”mumije” i tajni zadatak pored standarnih izviđačkih disciplina kao što su vezivanje čvorova i sakrivanje poruka. Stariji izviđači su se takmičili u disciplinama kao što su poligon spretnosti, čvorologija, signalizacija, panoramski snimak, prva pomoć, poruka kuriru i test poznavanja Pančeva uz pomoć sedam zagonetki. Takmičenje je završeno 30. januara, kada su proglašeni najbolji takmičari.

Pogledajte sve fotografije

V Memorijal

Peti memorijal održan je 28. i 29. januara, kao i prethodnih godina memorijal je održan u Osnovnoj školi „Miroslav Mika Antić“ na Strelištu.U ovoj akciji učestvovalo je oko 250 takmičara iz sledećih odreda: „Ž. Z. Uča“ – Bela Crkva, „Voždovac“ – Beograd, „Janošik“ – Kovačica, „Panter“ – Beograd, „Temerin“ – Temerin, „Subotica“ – Subotica, „R.V. Čoče“ – Beograd, „Čiča Janko“ – Perlez, „Lune“ – Beograd, „Miroslav Mika Antić“ – Novi Sad i „Brčko Distrikt“ – Bosna i Hercegovina, kao i naravno domaćini iz Pančeva.

Discipline za poletarce i pčelice su bile igre zanimljivih zimskih naziva: „Sneškov šal“, „Sruši sneška“, „Skije“, „Napravi grudvu“, ali i „Uhvati rodu“ i „Putni znaci“. Neke od disciplina za mlađe i starije izviđače bile su: „Prelazak minskog polja“, „Poligon spretnosti“, „Crtanje itinerera“, „Čvorologija“, „Prva pomoć“ i „Poruka kurira“.

Prvo mesto u kategoriji poletaraca i pčelica osvojila je ekipa „Jeremija“ iz Temerina, u kategoriji mlađih izviđača i planinki prvo mesto zauzela je ekipa „Brčanski kesteni“ iz Brčkog, a u kategoriji starijih izviđača i planinki ekipa „Molim“ iz Voždovca.

Pogledajte sve fotografije

VI Memorijal

Šesti memorijal održan je 3. i 4. februara, kao prethodnih godina održao se u Osnovnoj školi „Miroslav Mika Antić“ na Strelištu. U ovoj akciji učestvovalo je oko 300 učesnika iz sledećih odreda: „Žarko Zrenjanin Uča“ – Bela Crkva, „Voždovac“ – Beograd, „Janošik“ – Kovačica, „Panter“ – Beograd, „Temerin“ – Temerin, „Subotica“ – Subotica, „R.V. Čoče“ – Beograd, „Čiča Janko“ – Perlez, „N.H.M.M.-Lune“ – Beograd, „Ivo Lola Ribar“ – Novi Sad, „Munje“ – Beograd, „Zvezdan Nedeljković“ – Obrenovac, „Raša Popov“ – Beograd, „Gučevo“ – Loznica, „Mihajlovac“ – Beograd, „Stevica Popov“ – Platičevo, „Hajduk“ Bogatići, „Ruma“ – Ruma, „Nadel“ – Starčevo i „Brčko Distrikt“ – Bosna i Hercegovina, kao i naravno domaćini iz Pančeva.

Discipline za poletarce i pčelice su bile umetničkog i poučnog karaktera: „Savladaj origami“, „Izviđački kalendar“, „Napravi svog heroja“, „Porazi čvor“. Dok su mlađi i stariji izviđači išli na marš, ponovili naučeno o prvoj pomoći i imali takmičenje iz orijentiringa.

Na samom otvaranju je naš član potpukovnk u penziji Milan Milošević pročitao svoju pesmu koju smo prisvojili kao himnu našeg odreda, a sam memorijal je otvorio predsednik udruženja veterana 72. Brigade potpukovnik Srđan Hadžić.

Posle marša i polaganja venaca Milan Milošević je pročitao još jednu pesmu u kojoj je istakao važnost i počast svih preminulih koji su bili sahranjeni na tom spomeniku.

Pogledajte sve fotogriafije