Научи чворове

На овој страници видећете који су то све извиђачки чворови и имаћете прилику да сваки од њих научите, корак по корак. Уз мало стрпљења и вежбе, и ви ћете везивати чворове као прави извиђачи!

Заставни

Пребацимо један крај канапа преко другог тако да направимо круг, горњи канап провучемо кроз круг од доле али не до краја и затегнемо.

Скраћиваљка

Крајеве канапа пребацимо око палчева тако да имамо кругове око њих, кругове пребацимо са палчева на кажипрст и средњи прст на обе руке, прстима на десној руци пресечемо канап испред прстију на левој руци и исто то урадимо само са прстима леве руке, то што смо пресекли провучемо кроз кругове на прстима и затегнемо.

Амбулантни

Пребацимо десни крај канапа преко левог провучемо га и затегнемо али не скроз, пребацимо леви крај канапа преко десног и провучемо. Држиш оба краја канапа са обе стране тако да можеш да помераш чвор горе доле.

Лисице

Пребацимо један крај канапа од себа а један ка себи тако да формирамо два круга, преклопимо их на средини и провучемо крајеве један кроз други и затегнемо.

Пријатељски

Пребацити десни канап преко левог, поново пребацити десни преко левог канапа, савити десни канап испод левог канапа тако да се направи рупа, крај левог канапа се пребацује испод мараме па на врх, крај канапа који смо пребацили на врх провлачимо кроз рупу И затежемо све ођедном.

Осмица

Направити куку, обавити десни канап око куке провући га кроз њу и затегнути.

Мртви

Направити чикицу, на другом крају канапа направити круг од себе, провући чикицу кроз круг и леви крај канапа провући кроз чикицу, затегнути са обе стране.

Љубавни

Окренути канап ка себи тако да се формира круг, ставити круг на палац, понављати покрет по зељи, обавијени део око палца скинути и провући крај чвора кроз њега, вући док се не направи више мањих чворова.

Рибарски

Узмемо два краја канапа и преклопимо их, онда један крај веземо обичним чвором око другог канапа, а затим исто то на другој страни.

Врзина петља

Обрнемо канап два пута, око предмета око кога везујемо чвор, тако да други пут канап преклопи други, затим крај који смо обртали провлачимо испод канапа.

Ловачки

Направимо омчу тако да преклопни канап буде споља, онда други крај провлачимо кроз рупу и правимо нову омчу, али овај пут преклопни канап је унутра, затим оба краја провлачимо кроз средишњу рупу, али са различитих страна.

Машна

Направимо две куке, тако да се канапи не преклапају код спајања, потом их вежемо као обичан чвор.

Машна 2

Направимо једну куку, тако да се канап не преклапа код спајања, затим узмемо другу страну и обавијемо куку и затегнемо.

Дупла осмица

Направимо обичну осмицу, тако што од канапа направимо осам и провучемо кроз горњу рупу канап споља, након тога узимамо други крај канапа и провлачимо га свуда где је ишао и први крај канапа.

Обичан

Пребацимо један крај канапа преко другог.

Бабин чвор

Пребацимо десни крај канапа преко левог, а онда поновимо исто.

Ватрогасни чвор

Почнемо тако што обавијемо канап око шипке или гране, десним крајем направимо круг, провучемо део левог краја и десни крај затегнемо. Затим десни крај провучемо и леви затегнемо. Поновимо овај поступак неколико пута.

Врзина петља

Пребацимо канап преко шипке или гране, обавијемо канап једном, пребацимо га испред слободног краја, провучемо кроз круг коју смо направили и затегнемо у супротним правцима.