25. Светска извиђачка смотра у Јужној Кореји

Један од највећих и најважнијих извиђачких догађаја ове 2023. године, јесте била Светска извиђачка смотра у Кореји, која се одржала у периоду од 1. до 12. августа.
У манифестацији коју је приредила Савез извиђача Кореје, учествовало је преко 50.000 извиђача и планинки широм света, док је контигент Савеза извиђача Србије бројао 33 чланова: 19 чланова распоређених у три вода, 3 водника, 3 члана штаба и 8 чланова Интернационал Сервице Теам-а.
Учеснице из нашег одреда ,,Црне роде” Панчево, биле су Анђела Гоја и Ива Марић, које су за дванаест дана њиховог учешћа и боравка у кампу СаеМанГеуму могле да присуствују и уживају у разноликим и невероватним активностима.
Главна идеја организатора за овогодишњу Светску смотру била је да подстакне младе извиђаче да остваре своје снове када су у питању мир и јединство, формирају нова пријатељства као и да подстакну њихова извиђачка знања и вештине. Жеља им је била и да прихвате и разумеју мишљења и идеје младих људи и да им помогну у њиховој реализацији. Баш због тога, главни мото ове акције гласио је: ,,Драњ yоур дреам” (,,Нацртај свој сан”).
Сам простран камп у којем су одсели извиђачи и планинке,окружен је националним парком и богатом природом.
Сваки дан био је испуњен многобројним активностима које су биле предвиђене разноликим програмом. Поред стандардних извиђачких дисциплина као што су оријентиринг, подизање шатора, комуникација помоћу радио везе и друге, невероватан број других активности их је чекало: летење балоном, параглајдинг, бициклизам, вожња кајака, кануа и других врста бродова, заједно са још доста радионица које подстичу њихову креативност и машту.
Такође су имали и прилику да се упознају и да рукују са најновијом технологијом дронова, са којима ће се касније међусобно тркати у малом такмичењу.
Учесници су прошли и кроз обуку ,,Преживљавања катастофа”, скокова са великих висина, опробали се у ,,Игре без граница”, као и сналажење у лавиринту. Чекали су их и разни обиласци у природи, музејима, универзитетима, храмовима и другим местима ван кампа.
Ове и још велики број активности и радионица које су им приредили генијални организатори, учинили су овај догађај узбудљивим и незаборавним међу свим извиђачима и планинкама широм света.